[...] b. potrzebne nie mogą być zastąpione przez białko np. jaja... i jeszcze jedna uwaga od której właściwie uzależniony jest wynik badań nad jakością danego białka, to fakt, że wchłanianie i zatrzymywanie białka w organiżmie w b. dużym stopniu determinuje stan w jakim dany organizm się znajduję, inaczej mówiąc wielkość niedoborów białka w diecie... [...]
z tego co pamietam, to w tym prepracie jest rowniez green tea. Polifenole tam zawarte spowolnia i utrudnia wchlanianie bialka. Moga tworzyc wiazania ktore nei sa rozkladane przez enzymy trawienne. Proponuje zrobic jakas przerwe 20 minut pomiedzy tymi suplementami.
heh... wszystko fajnie, ale jakby tak podliczyc Twoje propozycje to wychodzi ok. 100g bialka z samych supli, a ja potrzebuje na dzien ok. 130g Posluchanie Twojej rady sprawiloby, ze przestawilbym sie na wchlanianie samych odzywek w formie cieczy, zamiast jesc zwyczajne jedzenie, a to dobre by nie bylo. Wyszloby na to, ze glownym dostarczycielem [...]
Bardzo fajnie dieta ulozona,a ta jajecznica bardzo dobry pomysl gdyz tluszcz zwolni wchlanianie bialka,a tuszczu musisz dodac pod postacia oliwy do ktoregos posilku,coz to 60g tuszczu ja tyle to na 2 posilki lykam.Ale obserwoj organizm jesli zbyt szybko tluszcz leci dodaj ze 100-200 kcal,narazie oki.
Green tea brana do posilku zwieksza absorpcje witamin i mineralow. Jednak ja nie polecam takiego dawkowania.Polifenole ograniczaja wchlanianie bialka, tluszczy i weglowodanow. Razem z bialkiem tworza trudno wchlanialne formy, ktore nie sa trawione.Moze to powodowac problemy zoladkowe. Jesli posilek jest pelnowartosciowy, to nie ma potrzeby [...]
[...] potencjalne działania niepożądane w postaci zatrzymania wody czy zaburzeń elektrolitowych. Dlatego 5mg monohydratu kreatyny dziennie powinno być w sam raz. Jak zwiększać wchłanianie kreatyny? Zwiększający się poziom insuliny umożliwia lepsze wchłanianie kreatyny i wypełnienie nią mięśni. Ważne jest jednak to, w jaki sposób doprowadzić do [...]
[...] kreatyny osiągniesz tylko w przypadku, jeżeli Twój system transportowy funkcjonuje optymalnie. Co rozumie się pod pojęciem "systemu transportowego" kreatyny? Wiadomo, że wchłanianie cukru z krwi do komórek mięśniowych uzależnione jest od insuliny, hormonu trzustki. Niedobór insuliny może powodować podwyższony poziom cukru we krwi i prowadzić [...]
Przy takiej wadze powinines bardziej sie skupic na odpowiednich ilosciach weglowodanow i tluszczy.Tak wiec najlepszym wyjsciem bedzie whey gainer, ktory zarowno zapewnie troche wiecej bialka, ale ma za to wiecej tluszczu, dzieki czemu posiada wieksza energetycznosc. Z odzywki bialkowej mozesz zrezygnowac, tak samo z carbo(no chyba ze masz [...]
[...] i w igliwiu jałowcowym (niekiedy jest też wykorzystywany) występuje gwajakol i jego pochodne oraz krezol. Działanie. Przetwory z jałowca działają moczopędnie (hamują wchłanianie zwrotne jonów Na i Cl — działanie przeciwobrzękowe), żółciopędnie, odkażająco, wykrztuśnie; hamują nadmierny proces fermentacji zachodzący w jelitach, ułatwiają i [...]
[...] energią spalania (8,3 kcal/g) niż węglowodany czy białka (4 kcal/g), co jest przyczyną zwiększonej termogenezy organizmu (podniesienia jego temperatury). Bardzo szybkie wchłanianie i przekształcanie oleju MCT pozwala na oszczędzanie zapasów glikogenu mięśniowego podczas treningu sportowego. Kwasy MCT spowalniają ponadto przewodzenie [...]
[...] NIEKTORZY BIORA PRZED SNEM INNI BUDZA SIE W NOCY ZEBY JA WZIAC... - niedobór cynku może wpłynąć niekorzystnie na magazynowanie kreatyny... - niedobór chromu utrudnia wchłanianie kreatyny do komórek mięśniowych... - siarczan wanadu poprawia transport kreatyny do komórek mięśniowych... - zadbaj o prawidłowe dostarczenie witamin A i E, [...]
Nie pij gazowanej w ogole. Jest pelno artykulow w sieci nt. niszczycielskiego wplywu gazu na wchlanianie bialka. Do dzisiaj pamietam wywiad z trenerem kulturystyki jednym, mowil mniej wiecej tak : - "Trenowania jakich zawodnikow by pan odmowil?" - "Jest tylko jedno ogromne przeciwskazanie. Mozna nawet palic, mozna czasami i wypic [...]
Wartość biologiczna (BV) białka jest uzależniona od bilansu aminokwasów. Im bardziej ten bilans przypomina własny bilans organizmu, tym lepsze jest wchłanianie. Szczególnie sportowcy, którzy dążą do maksymalnego przyrostu masy mięśni, powinni zwrócić uwagę na wartość biologiczną spożywanych białek. Im wyższa jest ta wartość, tym większy jest [...]
[...] definiuje się obecnie za pomocą indeksu glikemicznego, którego wartość dla glukozy zastała określona jako 100 (podobnie dla węglowodanów bardzo szybko wchłanianych). Aby wchłanianie i metabolizm glukozy odbywały się w sposób optymalny, węglowodanom powinny towarzyszyć substancje synergiczne, takie jak białka, włókno pokarmowe, substancje [...]
[...] ogromnym autorytetem (zawsze dokładnie notuje w głowie twe wypowiedzi i artykuły) Ale wydawało mi się, ze pewien inny autorytet-Montigniac twierdzził iż to białko spowalnia wchłanianie węglowodanów, a nie jedzenie tł i węgli w jednym posiłku... no ale nie będę się sprzeczać, często coś przeinaczam Quart czy możesz mi proszę wyjaśnić z jakich to [...]
[...] różnych porach - zdecydowanie najlepszy jest rozkład równomierny (tyle samo białka, tłuszczy, węglowodanów w każdym posiłku). Brak tłuszczu w posiłku powoduje przyspieszone wchłanianie węglowodanów, przez co poziom insuliny we krwi wzrasta szybciej, a jedyna sytuacja w której nam na tym zależy to w posiłku po ciężkim treningu siłowym. W innych [...]
[...] aminokwasów, kierowanych do mięśni po spożyciu białek. Generalnie zjawisko to byłoby bardzo korzystne, bo mięśnie potrzebują BCAA do rozwoju masy, gdyby nie fakt, że wchłanianie ich do tkanki mięśniowej odbywa się na drodze międzynarządowej wymiany z glutaminą. Tak więc ostatecznie komórki mięśniowe utracą mniej więcej tyle glutaminy z [...]
[...] relatywnie słabo rozprzestrzenia się w organizmie i przedostaje do mięśni, w dużej mierze dla tego, iż słabo rozpuszcza się w wodzie. Słaba rozpuszczalność skutkuje słabym wchłanianiem, gdyż organizm może przyswoić z przewodu pokarmowego jedynie to, co uprzednio zostało rozpuszczone i przyjęło postać roztworu. Aby poprawić rozpuszczalność [...]